Afgelopen vrijdag heeft Trump een memo ondertekend waarin de minister van defensie en de minister van binnenlandse veiligheid (voor zover zijn taken betrekking hebben op de Coast Guard) worden opgedragen geen transgenders in het leger toe te laten. Hiermee heeft Trump een besluit van Obama teruggedraaid.

Toen de ambtstermijn van Obama bijna geëindigd was zorgde de Obama administratie ervoor dat transgenders openlijk in het leger mochten dienen. Ook zorgde de administratie ervoor dat er geld beschikbaar was voor geslachtsoperaties voor de transgenders die werkzaam zijn in het leger.

Afgelopen juni werd via Twitter al duidelijk dat Trump hoogstwaarschijnlijk met een dergelijke ban zou komen. In de memo van vrijdag 25 augustus wordt een termijn gegund van zes maanden om de ban (opnieuw) in te voeren. Ook staat in de memo dat er geen fondsen meer gebruikt mogen worden voor ingrepen met betrekking tot geslachtsoperaties van transgenders die nu al in het leger dienen.

De beslissing van Trump zou zijn genomen met de nationale veiligheid van de Verenigde Staten voor ogen. Er werd benadrukt dat Trump de rechten van LHBTQ-ers zou blijven beschermen.

Daarnaast zouden de kosten van de medische ingrepen een te grote druk op het leger leggen. Echter blijkt uit onderzoek van de New England Journal of Medicine dat de kosten van medische ingrepen voor transgenders ongeveer 4,2 tot 5,6 miljoen dollar zouden bedragen op een budget van 790 miljoen dollar.

Er zal volgens Trump gekeken moeten worden wat er gaat gebeuren met de openlijke transgenders die nu in het leger dienen.

Wil je weten wat er precies in de memo staat? Check dan de volgende link: https://www.documentcloud.org/documents/3964535-Trump-Transgender-Military-Memo.html