Ik had wel eens van PEP gehoord en wist dat het een medicijn was om te voorkomen dat je hiv krijgt. Eind 2016 ben ik zelf aan een PEP kuur begonnen omdat ik onveilige seks in het buitenland had gehad en het niet vertrouwde. Ik dacht dat PEP net zoiets als een morning-afterpil was. Een pil en klaar. Niets is minder waar. Het gaat om een hele kuur en de medicijnen kunnen vervelende bijwerkingen hebben. Ik merkte dat vrienden van me ook niet precies wisten waar een PEP kuur uit bestaat. Genoeg reden om eens iets over PEP te schrijven.

PEP (niet te verwarren met PrEP) zijn hiv-remmers die je neemt nadat je risico hebt gelopen op een hiv besmetting. De behandeling bestaat vaak uit het nemen van twee verschillende pillen die je een maand lang elke dag in moet nemen. Je kunt PEP krijgen als je een risico op hiv hebt gelopen (na onveilige seks, maar ook als je op een andere manier met besmet bloed in aanraking bent gekomen). In mijn geval had ik in het buitenland seks gehad met een buitenlandse man waar ik niet van wist of hij HIV had.

Je moet zo snel mogelijk met een PEP kuur beginnen om er voor te kunnen zorgen dat het hiv virus zich niet in je lichaam nestelt. Maximaal 72 uur na (drie dagen) het risico op hiv moet je starten met de PEP kuur. Zelf kwam ik net op tijd terug van vakantie om naar de Spoedeisende hulp te gaan.

Heb je risico gelopen en wil je kijken of je kunt starten met een PEP kuur? Neem dan contact op met de GGD. Buiten kantoortijden kun je naar de spoedeisende hulp.

Pep is niet zomaar iets. Het zijn zware medicijnen en je lichaam krijgt behoorlijk wat te verduren. Je krijgt met een PEP kuur meer medicijnen dan iemand die daadwerkelijk hiv heeft. Om die reden worden je leverwaardes goed in de gaten gehouden. Op internet lees je verschillende verhalen over de bijwerkingen van PEP. Sommige mensen hebben er erg veel last van en kunnen zelfs niet eens aan het werk. Mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid, overgeven, diarree, moeheid en gewichtstoename. Bij mij viel het gelukkig mee. Ik had de eerste paar dagen last van diarree en een beetje misselijkheid. Verder was ik gedurende de kuur wel meer moe dan normaal.

Na de kuur ben je er nog niet helemaal van af. Na drie maanden en na zes maanden volgt er nog een controle. Pas na zes maanden weet je (zo goed als zeker) dat je geen hiv hebt. Ik heb in totaal denk ik vijf bloedonderzoeken gehad.

Ik ben door de PEP kuur in 2016 door mijn eigen risico heen gegaan en ook in 2017 vanwege de bloedonderzoeken en contacten die je na het nemen van de kuur nog hebt. De PEP kuur zelf is ook niet goedkoop. De hele ervaring is voor mij in ieder geval een eyeopener geweest. Het is een zware kuur en niet iets wat ik nog een keer zou willen doen, maar ik ben blij dat ik er aan begonnen ben en dat het resultaat goed was.

Kortom
Het nemen van een PEP-kuur heeft alleen maar zin als je binnen 72 uur na het hebben van onveilige seks start. Start zo snel mogelijk.
– Pep is niet als een morning-afterpil. Het is een kuur van een maand en kan vervelende bijwerkingen hebben.

(Kijk voor meer informatie op https://mantotman.nl/nl/alles-over-mannenseks/hiv-en-soas/bescherm-jezelf-en-anderen/risico-op-hiv-gehad-pep-behandeling)