Als LGBTQ-er heb je het in het Noorden niet zo makkelijk als in bijvoorbeeld Amsterdam. “Gay” stappen houdt al snel in dat je meer dan twee uur in de trein moet zitten of een BOB moet zien te regelen. Eind juli werd bekend dat De Kast in Groningen, de laatste “Gay” discotheek van het Noorden, haar deuren gaat sluiten.

De Kast is de afgelopen jaren niet de enige tent in de (noordelijke) gayscene die haar deuren heeft gesloten. Wie kent El Rubio (Groningen), Club Xtra (Leeuwarden), Mr. Jones (Leeuwarden) en natuurlijk last, but certainly not least, de Golden Arm (Groningen) nog?! Ondertussen ben ik oud genoeg om te zeggen dat ik alle deze tenten heb meegemaakt.

Hebben we tegenwoordig geen behoefte meer aan Gay Clubs/Bars? Zijn de clubs/bars niet voldoende met de tijd meegegroeid? Of is er gewoon iets heel anders aan de hand? Heeft Grindr bijvoorbeeld voor een groot gedeelte in de behoefte voorzien om gelijkgestemden te ontmoeten?

Af en toe denk ik nog met veel plezier terug aan de “Golden Arm” tijd. Een discotheek van drie verdiepingen met veel bezoekers en een geweldige sfeer. Geen smartphones, geen Grindr. Je ging op stap voor de gezelligheid en om andere “gays” te leren kennen. Ik heb veel leuke gesprekken gehad die niet om seks draaiden, maar gewoon leuke gesprekken waren. Tegenwoordig merk ik zelf een wat geslotener sfeer te ervaren in de gayscene. Begrijp me niet verkeerd, ik vermaak me prima. Maar de sfeer die ik in mijn gedachten koppel aan de Golden Arm tijd is de Milkshake sfeer. Iedereen accepteert elkaar en je maakt zo even een praatje met elkaar, gewoon omdat het kan.

Volgens mij is het niet zo dat er geen behoefte meer is aan een plek waar je als LHBTQ-er heen kunt gaan om een avond leuk te stappen en elkaar te ontmoeten. Als mede-organisator van DIZZ krijg ik tussen de DIZZ feesten door nog vaak de vraag van mensen wanneer er weer een volgend feest is. Daar leid ik, misschien hoopvol gestemd, uit af dat er dus nog steeds sprake is van een behoefte in de community.

Zelf heb ik de behoefte in ieder geval nog wel. Een plek waar je gewoon jezelf kan zijn zonder je zorgen te maken of je helemaal geaccepteerd wordt, maar ook het gegeven dat je in een gaytent grote kans hebt dat die leuke jongen waar je naar kijkt ook op jongens valt (of vrouw of bi of transgender natuurlijk 😉 ). Natuurlijk is het zo dat de acceptatie tegenwoordig veel beter is dan in het verleden. Maar persoonlijk merk ik toch een barrière als ik op stap ben in een “hetero” tent. Het kan die ene blik zijn van een persoon in de hoek, het kan een vervelende opmerking zijn van een omstander en het kan het gegeven zijn dat je soms op straat toch nog uitgescholden wordt voor homo e.d. We zijn er nog niet niet met de acceptatie van de LGBTQ community en dat is misschien ook wel een van de redenen dat ik van mening ben dat er nog steeds een behoefte aan een ‘eigen’ scene binnen de community bestaat.

Een behoefte die misschien niet meer bestaat in het elke week naar een gay tent willen gaan. Er zijn nu natuurlijk veel meer plekken om elkaar te ontmoeten en Grindr maakt het ook erg makkelijk (voor de mannen) om iemand te ontmoeten. Maar misschien is er nog wel een behoefte om geregeld naar een gay event te kunnen gaan. Zo zie je  in Utrecht bijvoorbeeld Rubber, elke eerste zaterdag van de maand. En blij was ik om te lezen dat in de Bijlmer Club JACK haar deuren opent, een gay-friendly house- en technoclub. Nog genoeg plekken om als “gay” heen te gaan. Jammer genoeg moet je er alleen een stuk voor rijden als je in het Noorden woont.

Als het aan mij ligt sterft de Gayscene dus niet een langzame dood. En om positief af te sluiten, wat hebben we nog wel in het Noorden?

Gay bars:
Bar de Rits (Groningen)
Gay Cafe Bubbels (Leeuwarden)

Events:
Flirt (Groningen)
DIZZ (Leeuwarden)

 

Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden.

Wat vind jij? Is er minder behoefte aan een Gayscene?