The Normal Heart (2014) review

Samenvatting: 4,5/5

Liefde, verdriet, verbondenheid en angst tijdens de HIV/AIDS epidemie in de jaren 80. Een aanrader voor iedereen die iets meer over de geschiedenis van HIV/AIDS wil weten, maar vooral een goede drama film.

Duur: 127 minuten
Acteurs: Mark Ruffalo, Matt Bomer, Taylor Kitch, Jim Parsons en Julia Roberts
Regiseur: Ryan Murphy
Schrijver: Larry Kramer

 

Voordat ik met de review van “The Normal Heart” begin, een heel klein stukje geschiedenis over de ziekte HIV/AIDS. In 1981 werd de wereld opgeschrikt door een dodelijke ziekte. Vooral homoseksuele mannen werden getroffen door een mysterieuze ziekte die het immuunsysteem uitschakelde, hierdoor stierven ze de gevolgen van ziektes die normaal niet dodelijk waren. In eerste instantie kreeg de mysterieuze ziekte de naam “GRID ” (Gay Related Immune Disease). In 1984 werd het virus gevonden dat AIDS veroorzaakt, HIV. Sinds 1981 zijn er wereldwijd meer dan 40 miljoen doden gevallen door AIDS. Ongeveer 8 miljoen mensen leven met de ziekte HIV. Dagelijks komen er nog steeds meer geïnfecteerden bij.
(Lees meer over de geschiedenis van AIDS op https://aidsfonds.nl/hiv-aids/over-hiv-en-aids/geschiedenis )

Waarom ik met een klein stukje geschiedenis begin? Omdat “The Normal Heart” begint in 1981. Dit gegeven is belangrijk omdat het de angst verklaard die er onder homoseksuele mannen ontstond. The Normal Heart is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk geschreven door Larry Kramer. “The Normal Heart” gaat over Larry’s eigen strijd tegen de overheid en iedereen die in zijn ogen niet genoeg deed tegen HIV/AIDS. Zo zijn veel karakters in de film gebaseerd op personen die echt hebben bestaan, iets wat de film nog indrukwekkender maakt.

De film begint in 1981 met een boot vol met mannen op weg naar Fire Island (een eiland waar veel homoseksuele mannen heen gingen om te feesten). De lekkere disco beats van de jaren 80 op de achtergrond, scheerschuim (want borsthaar is uit), een zwembad en… en… blote billen. Tot nu toe is het allemaal gezellig en leuk. We zijn nog maar net 3 minuten en 22 seconden begonnen als het eerste gehoest het begin van de AIDS-epidemie (voor zover deze vriendengroep betreffende) inluidt. Craig valt op de grond en denkt in eerste instantie dat hij alleen een beetje licht in zijn hoofd is. Al snel krijgen we te zien dat er veel meer mannen ziek worden. Karposi Sarcoom, een vorm van kanker, kwam veel voor onder de geïnfecteerde mannen en was vaak het eerst zichtbare teken van een infectie.

Ned Weeks (Mark Ruffalo) raakt in contact met een arts (Julia Roberts). Haar advies is: Vertel homo mannen om geen seks meer te hebben. Dit is iets wat er bij niemand ingaat. Immers in die tijd hadden homo mannen voor het eerst behoorlijk wat vrijheid. Geneuk alom dus en daar gaan we niet zomaar mee stoppen. Zelfs niet als het mogelijk tot je dood zal leiden…

De film zet de toon goed neer. De angst die in die tijd onder de leden van de gay-community leefde. De overheid die niets, althans onvoldoende deed en het gevoel van onmacht. Geen afscheid nemen van de overledenen. Lijken worden in vuilniszakken buiten de ziekenhuizen gedumpt. Patiënten die in het ziekenhuis aan hun lot worden overgelaten. Het geeft een beangstigend beeld van een hele groep mensen die eigenlijk aan hun lot worden over gelaten. Hoe zou het tegenwoordig gaan als er een dergelijk onbekende ziekte uit zou breken? Is de acceptatie ver genoeg gevorderd, of zouden we tegen soortgelijke problemen oplopen?

Gelukkig zitten er ook minder zware scenes in de film. The Normal Heart is ook een liefdesverhaal. Maar natuurlijk zullen zal dit gegeven later in de film voor drama zorgen. Tijdens de film zie je de gay community tot elkaar komen. Homo’s en lesbo’s komen tot elkaar in het gevecht tegen HIV/AIDS. Daarnaast is de film niet bang om seksscènes neer te zetten of functioneel bloot te laten zien, dit maakt de film in mijn mening “echter”. Je hebt echt het idee dat je een juiste weergave van die tijd aan het zien bent.

De acteurs

The Normal Heart zit vol met goede acteurs en dit komt de film ten goede, geen B-acteurs die ongemakkelijk hun teksten oplepelen en het niveau van de film naar beneden halen.

Met betrekking tot Matt Bomer ben ik gigantisch bevooroordeeld, hij kan bij mij niet snel iets fout doen en zet Felix geloofwaardig neer. Matt Bomer is voor deze film ongeveer 20 kilo afgevallen. Het gewichtsverlies heeft er zelfs toe geleid dat hij na het filmen van scène zo zwak was dat hij moest overgeven na het eten van een cracker.

Mark Ruffalo zet Larry Kramer denk ik fantastisch neer. Tijdens het kijken van interviews met Larry Kramer valt mij op dat Mark Ruffalo de manier van praten van Larry perfect weet te imiteren. De eerste keer dat ik The Normal Heart keek vond ik dat Mark soms wat overdreven acteerde totdat ik er bij stil stond hoe erg het moet zijn als je meemaakt dat de overheid helemaal niets voor je doet en je al je vrienden om je heen ziet sterven.  De woede valt te verklaren en dat zet Mark Ruffalo goed neer.

Jim Parsons die ik hiervoor alleen kende van de Big Bang theory blijkt ook een niet komische rol te kunnen spelen. Twee scènes die veel indruk op mij hebben gemaakt draaiden om hem. Julia Roberts zet een geloofwaardige vechtersbaas neer die de ziekte de meester probeert te worden, maar op allerlei manieren wordt tegengewerkt. Het acteerwerk van Taylor Kitch heeft niet veel indruk op me achter gelaten. Het was niet slecht, maar in mijn ogen niet zo goed als de andere hoofdacteurs.

Conclusie

Een echte aanrader voor iedereen die wat meer wil weten over de geschiedenis van HIV/AIDS en een goede drama film wil zien.

Ben je benieuwd geworden door deze review?

The Normal Heart bij Bol.com *

*Ik heb de dvd  van The Normal Heart niet gratis gekregen en ik heb ook niet betaald gekregen om deze review te schrijven.